- نویسنده : امید حسینی
روز نیرو دریایی ایران از مهمترین روزها در بین نیروهای نظامی کشور بشمار می رود. از این رو برای پاسداشت زحمات دلاور مردان کشورمان هدایای تبلیغاتی روز نیروی دریایی از محصولات صنایع دستی ایرانی در نظر گرفته شده است. تفاوتی بین روز نیروی دریایی ارتش و روز نیروی دریایی سپاه وجود ندارد و همگی عزیزان مدافعان حریم کشورمان هستند. روز نیرو دریایی ایران هفتم آذرماه هر سال گرامی داشته می شود و به پاس زحمات دلیر مردان کشورمان از آنها قدردانی می گردد. از این رو خرید هدایای تبلیغاتی صنایع دستی ویژه روز نیروی دریایی به مسئولان گرامی پیشنهاد می گردد تا از هنر ایرانی برای تقدیر از قهرمانان این مرزو بوم استفاده گردد. هفته نیروی دریایی ارتش و سپاه بر بزرگواران راه سربلندی ایران زمین مبارک باد. هدیه روز نیروی دریایی ارتش و هدیه روز نیروی دریایی سپاه به پاس زحمات یکساله نیروهای مسلح دریایی برای دلیر مردان کشورمان در نظر گرفته می شود. با تبریک روز نیروی دریایی به جوانان پر شور و فرماندهان دلسوز , گوشه ایی از زحمات آنها را جبران خواهیم نمود. با انتخاب محصولات صنایع دستی مانند میناکاری اصفهان , خاتم کاری , فیروزه کوبی , قلمزنی و … هدیه روز نیرو دریایی ایران را از دست سازهای هنری کشورمان انتخاب نمائید.تماس با واحد فروش: 09019277512
روز نیروی دریایی ایران بر دلاور مردان سرزمین مان مبارک
روز نیروی دریایی، روزی است که یادآور شجاعت و ایثارگری تکاوران جان بر کف ایرانی را گرامی می دارد. 7 آذرماه بنابر گفته امام خمینی( ره) روز نیروی دریایی نامگذاری شد تا برگ زرین دیگری به افتخارات این قشر جامعه افزوده شود. همگی ما جسارت و ایستادگی حماسه آفرینان دریا رو می ستاییم و مقام ارزشمند آن ها را ارج می نهیم.
ارتش جمهوری اسلامی ایران که به طور مخفف آجا نامیده می شود به همراه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح کشور عزیزمان ایران را شکل می دهند. ارتش ایران متشکل از چهار نیروی زمینی، دریایی، هوایی و پدافند هوایی است. مأموریت اصلی ارتش بنابر قانون آمادگی و مقابله با هر گونه تجاوز نظامی علیه استقلال، تمامیت ارضی و منافع کشور ایران است.
نیروی دریایی در تمام کشورها از اصلیترین بدنههای ارتش به حساب می آید. این نیرو مسئولیت جنگ بر روی آب را بر عهده دارد. نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) یکی از نیروهای چهارگانه ارتش جمهوری اسلامی ایران است که وظیفه حراست و نگهداری از آبهای این سرزمین، فلاتقاره و مناطق انحصاری، اقتصادی و به طور حتم جزایر جمهوری اسلامی ایران در مقابل هر گونه تجاوز نظامی خارج از ایران را دارد.
تاریخچه نیروی دریایی
طبق منابع موجود نخستین حضور نیروی دریایی در ایران به زمان انوشیروان( سال 501 میلادی) برمی-گردد. وی با هدف حمله به عربستان نیروی بزرگی را در ابوله واقع در اروندرود گردهم جمع کرد. انوشیروان با لشکر عظیم خود تا دریای سرخ هم راه یافت.اولین کوشش ها جهت ساخت کشتی های جنگی و به وجود آوردن ناوگان مدرن در دوران صفویه و به منظور اخراج پرتغالی ها از جزیره هرمز صورت گرفت. هرچند ایرانیان در آن زمان برای تحقق هدف خود بسیار تلاش کردند اما به دلیل دخالت انگلستان موفق نشدند. تا اینکه بالاخره نادرشاه افشار با خرید چند کشتی از هلند و انگلستان اولین نیروی دریایی به صورن مدرن و امروزی را پایه گذاری کرد.
بعد از آن تا دوران قاجاریه و زمان سلطنت ناصرالدین شاه به گسترش نیروی دریایی توجه نکردند. تا اینکه ناصرالدین شاه با خرید چندین کشتی و به-ویژه یک کشتی 650 تنی تا حدودی اوضاع نیروی دریایی ایران را بهبود بخشید. سپس مظفرالدین شاه نیز چند کشتی کوچک را خریداری و به آن ها اضافه کرد. هرچند که پس از آن و به خصوص در زمان مشروطیت به دلیل مشکلات بسیار و بی توجهی مسئولان به مرور به آب فرو رفته و غرق شدند. ایران به دلیل منافع انگلستان در خلیج فارس سال ها در تحریم بود و حق خرید اسلحه و کشتی های جنگی را نداشت. اما پس از روی کارآمدن رضاشاه، او تصمیم به تجهیز نیروی دریایی می گیرد. او برای این کار مأموریت مخفیانه ای را به میرزا رضا ملقب به پرنس-ارفع می دهد تا در طی آن تعدادی ناو، کشتی و یدک کش را از ایتالیا بخرد. پرنس ارفع با زیرکی و هوش سرشار خود موفق به این کار می گردد تا روحی تازه را به آب های ایران بدمد.
قبل از سال 1971 میلادی تقریبا تمام نیروی دریایی ایران را آمریکا و انگلیس اداره می کردند. ولی بعد از آن به مرور اوضاع بهتر شد. تا اینکه با وقوع جنگ ایران و عراق در سال 1979 میلادی ناوگان ایران با محدودیت ها و تحریم های زیادی روبه رو شد. اما با تلاش شبانه روزی تکاوران ایران روزبه روز به پویایی و بالندگی نیروی دریایی کشور افزوده شد. نیروی دریایی که به اختصار نداجا خوانده می شود مسئولیت حفاظت و صیانت از تمامی آب های کشور در شمال و جنوب ایران را برعهده دارد. همچنین این نیرو وظیفه دارد که مدافع و محافظ منافع ایران در آب های آزاد بین المللی نیز باشد.
وظایف نیروی دریایی
هنگامی به اهمیت این یگان پی می بریم که بدانیم ایران سواحلی به طول بیشتر از 3000 کیلومتر در شمال و جنوب کشور را دارد. نیروی دریایی باید از این ساحل ها و منابع حیاتی و استراتژیک کشور حراست کند. نداجا دائما به شکل یک سازمان تعیین کننده در دریای عمان و خلیج فارس حضوری فعال داشته است. این نیرو به وسیله یگانهای شناور دریایی، تفنگداران و تکاوران، اسکادرانهای هوانا و هوادریا، واحدهای پروازی نیرو و همچنین با غواصان حرفه ای و یگانهای زیر سطحی کیلو کلاس که دارد همواره بر مناطق تحت حفاظت خود از دریای خزر تا دریای عمان و … تسلط کامل را دارد. درنتیجه هر نوع حرکتی از سوی دشمن را شناسایی کرده و به مقابله با آن می پردازد.
در دوران 8 سال جنگ تحمیلی شجاعت و فداکاری های نیروی دریایی را همگان دیدند. نقش نیروی دریایی در دفاع از بنادر، جزایر و شهرهای جنوبی کشور به خصوص آبادان و خرمشهر و البته خلیج همیشگی فارس غیر قابل انکار است. به همین دلیل در همان سال های اولیه جنگ و به دستور بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی( ره)، 7 آذرماه مصادف با 28 نوامبر را روز نیروی دریایی نامیدند.
پس از شروع جنگ ایران و عراق، نیروی دریایی ارتش نیز مانند دیگر بخش های آن عملیات مختلفی را در سراسر مرزهای آبی ایران انجام داد. یکی از این عمیات های بزرگ و خطیر نام مروارید را داشت. 67 روز پس از آغاز جنگ در 6 آذر سال 1359 کارکنان نیروی دریایی برای نابودی سکوهای« البکر و الامیه» و محروم کردن نیروهای عراقی از صادرات نفت عمیات مروارید را طراحی کردند. در پایان عملیات دریادلان دلیر و شجاع ایرانی توانستند به تمام هدف های عملیات مروارید از جمله نابودی دو اسکله عراقی و درنتیجه زمین گیر شدن باقی-مانده نیروهای عراقی در بندر« ام القصر»، قطع کامل صادرات نفت از سکوهای البکر و الامیه، انسداد خطوط ارتباطی عراق و به تبع آن ایجاد خطوط مواصلاتی برای ایران و ایجاد خسارات بسیار سنگین به عراق رسیدند.
در این عملیات بزرگ ناوچه های پیکان، جوشن، گرز، اسکادرانها و بالگردهای SH، AB نیروی دریایی به شمال خلیج فارس و در منطقه ای به وسعت 2 هزار کیلومتراعزام شدند. که توانستند هفت فروند ناوچه موشکانداز از نوع«اوزا»، یک فروند ناو مینروب، سه فروند ناو«زلینگ گرافت»، سه فروند ناو از یگانهای متفرقه عراق را منهدم کنند. علاوه بر این موفق به سرنگونی 13 فروند هواپیمای جنگنده دشمن شدند. در 7 آذر1359 هنگامی که تکاوران نیروی دریایی در حال برگشت از عملیات به سمت بوشهر بودند، ناخدای ناوچه پیکان« ناخدایکم شهید محمدابراهیم همتی» به طور ناگهانی متوجه حضور یکی از ناوچه های دشمن در نزدیکی خود شد. به سرعت دستور شلیک داد. هرچند که در ابتدا اولین موشک دشمن را منهدم کردند اما درنهایت نتوانستند تاب بیاورند و بسیاری از آنان همراه با ناوچه پیکان غرق شدند.
اگرچه طی عملیات مروارید ناوچه پیکان غرق شد و 36 نفر از کارکنان این ناو به شهادت رسیدند و حتی هیچ گاه پیکرشان یافت نشد اما پرسنل نیروی دریایی ایران با همت و رشادت بی نظیر خود کاری کردند که تا پایان جنگ تحمیلی خلیج فارس به طور کامل دراختیار بگیرند. و نیروهای عراقی هیچ گاه فرصتی پیدا نکردند تا در دریا حرکتی را علیه ایران انجام دهند. امروزه سالروز این حماسه بزرگ به نام روز نیروی دریایی ثبت شده تا یاد و خاطره این عزیزان برای همیشه در ذهن ما بماند. تا زمانی که آب در دریای عمان و خلیج فارس جریان دارد و خورشید بر اعماق آن می تابد، حماسه های دلیرمردان نیروی دریایی زنده خواهد بود و جهانیان، دلاوری های آنان را از یاد نخواهند برد.
7 آذر سال 1359، روزی است که دلاورمردان شجاع نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، با کمترین امکانات و با ایثار جان خود، بزرگ ترین ضربه را بر پیکر نیروی دریایی ارتش عراق وارد کردند. و با شجاعت خود از حقانیت و یک پارچگی سرزمینی ایران اسلامی دفاع کردند. آن ها با ریختن خون خود به آب های همیشه خروشان خلیج فارس، امنیت را به او هدیه کردند و با افتخار به شهادت رسیدند. به مناسبت رشادت ها و دلاورمردی های نیروی دریایی ارتش ایران و دفاع از جزایر، بنادر، سواحل و دریاهای کشور در دوران جنگ تحمیلی، هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش نام گرفت تا همه ساله حماسه باشکوه دریادلان را مرور کرده و از آن درس ایستادگی و مقاومت بگیریم.
رتبه های برتر نیروهای دریایی جهان توسط سایت معتبر گلوبال فایرپاور در سال 2018 اعلام شد. این سایت درنظر دارد که توانمندیهای نظامی کشورها در حوزههای زمینی، هوایی و دریایی را بررسی کند. در بخش نیروهای دریایی این رده بندی 140 کشور حضور دارند. ارزیابی توان کشورها بر اساس میزان تجهیزات دریایی هر کشور چون تعداد ناوهای هواپیمابر، ناوچهها، زیردریاییها، قایقهای توپ دار و قایقهای گشتی صورت می گیرد. در این رتبه بندی کره شمالی با تعداد 967 تجهیزات نظامی دریایی،چین با 714 شناور، ایالت متحده آمریکا با شناور415، ایران عزیز با تعداد 398 شناور در رتبه های اول تا چهارم قرار گرفتند. نیروی دریایی ایران با 230 قایق تندرو، 5 ناوچه، 3 ناوچه سبک، 33 زیردریایی و 10 کشتی مین روب خود، خط ساحلی ایران از تنگه هرمز گرفته تا دریای عمان و خلیج فارس را به امنیت کامل رسانده است.
نیروی دریایی ایران با یگان های شناور دریایی، تفنگداران و تکاوران، اسکادران های هواناو و هوادریا، واحدهای پروازی نیرو و با غواصان ورزیده خود و… آب های سراسر کشور را از خطر دشمنان محافظت کرده اند. تا ملت ایران هیچ دغدغه ای بابت حفظ منافع خود در مرزهای آبی ایران و همچنین آب های آزاد نداشته باشند. از همین رو اهمیت روز نیروی دریایی بر ما آشکار می شود. پس همگی این روز را به پاس قدردانی از زحمات بی دریغ دریادلان گرامی می-داریم.