- نویسنده : امید حسینی
مجسمه سازی در ایران از سال های بسیار قبل رواج داشته است. ساخت انواع مجسمه با خمیر , چوب , گچ و گل بیشتر انجام می شود. البته مجسمه سازی مدرن از مواد جدیدتری بهره می برد. مجسمه سازی هم مانند بسیاری از هنرهای صنایع دستی در بین مردم کشورمان محبوبیت دارد. امروزه آموزش مجسمه سازی برای کودکان نیز وجود دارد تا با این کار به رشد حس خلاقیت آنها کمک کند. نگاه مشابهی در مجسمه سازی تهران, کرج, مشهد, اراک, اهواز و سایر شهرهای کشور استفاده می گردد. چرا که با توجه به مذهب , فرهنگ و آداب و رسوم ایران , هنجارها و نانجاری هایی در ساخت مجسمه وجود دارد. اگر قصد دارید که بدانید مجسمه سازی چیست ؟ تا پایان این مقاله با ما باشید. مجسمه سازی ایران در بین هنرمندان و علاقه مندان به صنایع دستی کشورمان جایگاه ویژه ایی دارد.کلاس مجسمه سازی در اصفهان, تهران و سایر شهرهای ایران وجود داشته و هر شخصی می تواند در آنها شرکت کند. مجسمه سازی اموزش های ابتدایی برای کودکان و آموزش های تخصصی برای هنرمندان داشته که بصورت آکادمیک تدریس می گردد. با هنر مجسمه سازی تندیس های زیبایی از بزرگان ایران زمین ساخته شده است.تماس با واحد فروش: 09019277512
هنر کهن مجسمه سازی در جهان
مجسمه سازی چیست
مجسمه سازی هنر خلق اشیا و اجسام مختلف با شکل های هندسی یا غیر منتظم است. این هنر جذاب و خلاقانه را جزو هنرهای تجسمی دسته بندی کرده اند. زمانی که به یک مجسمه نگاه می کنید، چیزی فراتر از یک شیء را می بینید! در پشت خلق این چنین اثر هنری، ذوق و مهارت خاصی پنهان شده است! مجسمه ساز، نهایت تلاش خود را به کار می گیرد تا یک اثر هنری بی نظیر خلق کند. ساخت تندیس اشیای مختلف، حجم های هندسی یا نمونه های خلاقانه به سبک مدرن، همگی جزو این هنر زیبا دسته بندی می شوند.
هنر مجسمه سازی
هنر مجسمه سازی در طول دوره های مختلف، منجر به خلق آثار مختلفی از سنگ، فلز، چوب یا گِل و حتی گچ گشته است. همه ما مجسمه های مشهور جهان را کم و بیش میشناسیم. اکثر بناهای یادبود که از قرن های گذشته بر جای مانده، همگی آثاری هستند که از سنگ ساخته شده اند. مجسمه های سنگی که نمادی از خدایان یونان باستان هستند، هم اکنون جزو بهترین و زیباترین جاذبههای گردشگری این سرزمین محسوب می شوند.
مجسمه سازی ایران
هنر مجسمه سازی، متفاوت و کاملاً خلاقانه است. یک استاد مجسمه ساز با مهارت دستان خود در کنار ذهن خلاق استفاده می کند تا یک اثر هنری به نتیجه و سرانجام برسد. مجسمه ها، اشیای تزئینی هستند. از طرف دیگر، اگر ارزش هنری آنها بالا باشد میتوان مجموعه ای از آثار گرانبها را در موزه های مخصوص هنرهای تجسمی نگهداری کرد.
برای درک بهتر تاریخچه مجسمه سازی، لازم است نگاهی بر ساخت انواع مجسمه ها در دوره های مختلف تاریخ داشته باشیم. مجسمه های غول پیکر را در سرزمین مصر باستان، معابد چین، معبدهای هندو در هندوستان و تبت و همچنین خدایان روم باستان در غرب اروپا می توان مشاهده کرد. بسیاری از آثار مجسمه به دوران رنسانس تا قرن ۲۱ باز می گردد. مجسمه های سنگی که امروزه در میدان های اصلی شهر یا کلیساها، معبدها یا ساختمان های معروف در جهان دیده میشوند، همین نمونه ها به شمار می روند.
ساخت مجسمه از عهد پارینه سنگی وجود داشته است. مجسمه خدایان در اروپا بیشتر از ۲۳۰ هزار سال قدمت دارند. آثار مجسمه که از اکتشافات باستان شناسی در دوره های تاریخی در قاره های مختلف جهان به دست آمده است، این قدمت را نشان می دهد. آثار به دست آمده از حدود ۴ هزار سال قبل از میلاد یا حتی ۳۵ هزار سال قبل از میلاد نشان داده است که مجسمه های سنگی و مجسمه های چوبی در آن زمان بسیار متداول بوده اند. بررسی مجسمه سازی در دورههای مختلف تاریخ میتواند فرهنگ تمدن و سبک زندگی مردمان یک منطقه را نشان دهد.
مجسمه سازی با خمیر
یکی از متداول ترین و ساده ترین سبک های مجسمه سازی، استفاده از خمیر است. خمیر مخصوص هنر مجسمه معمولاً انواع مختلفی دارد. با استفاده از انواع خمیر می توان مجسمه های فانتزی یا مجسمه های معمولی و حتی طرح های خلاقانه را تهیه کرد. مجسمه های خمیری در حال حاضر ساده ترین و پرطرفدارترین ابزارهای تزیینی هستند. خمیرهای مخصوص هنر مجسمه سازی به طور معمول با نام خمیر مجسمه یا خمیر چینی به فروش می رسند و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. برخی از خمیرها باید در اثر حرارت خشک شوند تا مجسمه دچار ترک خوردگی نشود. برخی از انواع خمیر مخصوص مجسمه در اثر تماس با هوا خشک می شوند و به اصطلاح به آنها “خمیر هوا خشک” گفته میشود.
مجسمه سازی با چوب
یکی دیگر از تکنیک های ساخت مجسمه که بسیار پرطرفدار و جذاب است، مجسمه سازی با چوب نام دارد. به جرات میتوان گفت که جذاب ترین تکنیک خلق مجسمه های زیبا در حقیقت همین تکنیک است. مجسمه های چوبی که با چوب های مرغوب ساخته می شوند، هم از نظر ارزش هنری قابل توجه هستند و هم به عنوان یک کالای تزئینی و تجاری می توان به آنها نگاه کرد.
برای خلق این چنین مجسمه های چوبی، ابزار مخصوص نیاز است. مهارت استاد مجسمه ساز برای ساخت مجسمه های چوبی، بسیار بیشتر و دقیق تر است. خلق یک طرح بر روی یک تکه چوب، صرفاً با پشتوانه یک ذهن آزاد و خلاق امکان پذیر است. مجسمه هایی که نمادی از حیوانات یا خدایان یونان و روم باستان را نشان میدهند، نمونهای از این اشیای تزیینی هستند.
مجسمه سازی با گِل
مجسمه سازی با گِل رس در راستای ساخت مجسمه با خمیر مجسمه اهمیت دارد. استفاده از خمیر مخصوص ساخت مجسمه های تزیینی و کار کردن با گل رس برای تمام سنین توصیه شده است. مهمترین مزیت این هنر هم افزایش دقت و تمرکز و رهایی از استرس های روزانه است. حتی بزرگسالان هم می توانند به هنر مجسمه به عنوان یک تفریح نگاه کنند. ساخت انواع مجسمه و اشیای مختلف با خمیر یا گل رس در مدارس و مهدهای کودک هم متداول است. تکنیک های نوین آموزشی نشان می دهد که دانش آموزان و کودکان در دوره های اول آموزش، مفاهیم را با بازی و سرگرمی بیاموزند، تاثیر مثبتی خواهد داشت.
مجسمه سازی با گچ
هنر مجسمه سازی با گچ به اندازه ساخت مجسمه های چوبی شگفت انگیز است. اگر قرار باشد از سبک های خلاقانه و مدرن در ساخت مجسمه استفاده شود، گچ، بهترین گزینه محسوب می گردد. تندیس ها و پیکره هایی از افراد سرشناس تاریخ با استفاده از مصالح گچ، قابل ساخت به صورت مجسمه هستند. مجسمه های گچی، یک شاهکار هنری محسوب می شوند؛ چیزی که آنها را در موزه ها هم می توان یافت.
طرح های خلاقانه برای هنر مجسمه سازی
تفاوتی نمیکند که از چه مصالحی برای ساخت مجسمه استفاده شود؛ آنچه اهمیت دارد این است که هنر مجسمه سازی، دنیای پیچیدهای دارد! طرح های کاملاً خلاقانه به سبک مدرن و حتی سبک های کلاسیک و قدیمی را میتوان در این هنر به نمایش گذاشت. ساده ترین طرح های مجسمه شامل پیکره ها و تندیس هایی است که آنها را در موزه های در مکان های دیدنی تمام جهان می توان مشاهده کرد.
برخی از طرح ها برای ساخت مجسمه به طبیعت بی جان و اشیا اشاره دارد. برخی دیگر شامل مجسمه هایی از حیوانات هستند. در سبک جدید هنر مجسمه سازی، هنر مدرن دیده می شود؛ اشیایی که مفهوم خاصی را منتقل می کنند. به دنبال همین تعریف، هر ساله جشنواره ها و مسابقات مختلفی در کشورهای جهان برگزار می شود تا هنرمندان مجسمه ساز با استفاده از مصالح مختلف، آثار هنری خود را به نمایش بگذارند.
آموزش مجسمه سازی
از میان انواع هنرهای تجسمی، هنر مجسمه سازی هم طرفداران خاص خود را دارد. بسیاری به این هنر به عنوان یکی از بهترین راه های کشف استعداد هنری فرد نگاه می کنند. ساخت مجسمه، نیازمند تمرکز ذهنی و هماهنگی دست و فکر است. افرادی که در کلاس های آموزش مجسمه سازی شرکت میکنند، کار کردن با ابزارهای مختلف را می آموزند و یاد می گیرند که چگونه مجسمه های مختلف را با مواد متفاوت در طبیعت نظیر سنگ، چوب، فلز و گل رس خلق کنند.شرکت در کلاس های آموزش مجسمه سازی برای تمام سنین امکان پذیر است. کودکان هم از این قاعده مستثنی نیستند. ساخت مجسمه برای گروه سنی کودکان و خردسالان با استفاده از خمیر بازی آموزش داده می شود. این خمیرها برای پوست دستان آنها هیچ ضرری ندارد. بازی کردن با خمیر مجسمه برای کودکان، استعداد آنها را شکوفا میکند و هماهنگی دست و ذهن آنها را تقویت خواهد کرد.
مجسمه سازی در ایران
هنر مجسمه سازی در ایران هم تا حدودی مورد توجه قرار دارد. اگر بخواهیم به این هنر به عنوان یک منبع کسب درآمد نگاه کنیم، از دو دیدگاه می توان بررسی کرد. در دیدگاه اول، استادان مجسمه ساز و افرادی که تحصیلات دانشگاهی خود را در این هنر به پایان رساندهاند با برگزاری کلاس آموزشی مجسمه سازی، علاقهمندان به این هنر را جذب میکنند و در ازای آموزشهای تخصصی، هزینههایی را دریافت میکنند. بسیاری از موسسات آموزش هنری با کسب مجوز از وزارت ارشاد، این فعالیتها را به صورت کاملاً تخصصی دنبال می کنند.از دیدگاه دوم، هنر مجسمه سازی در ایران و کسب درآمد شامل کسب و کارهای خانگی و کارگاه های هنری است. مجسمه با شکلهای مختلف به عنوان اشیای تزئینی محسوب میشوند. اگر طرح ها خلاقانه باشند، از سوی مشتری مورد توجه قرار می گیرند. مجسمه های چوبی، فلزی و گچی که در سبک های مختلف ساخته شده است برای تزیین قسمت های مختلف خانه یا محل کار مناسب هستند. انواع مجسمه، اندازه و ابعاد مختلفی دارند، بنابراین گزینه خوبی برای تولید و کسب درآمد است.
کلاس مجسمه سازی
کارگاه های مخصوص هنر مجسمه سازی می توانند با بهترین مصالح نظیر گچ، چوب یا فلز، آثار هنری جذابی را خلق کنند. در چند سال اخیر، یک ماده شیمیایی پر طرفدار به این دنیای جذاب و خلاقانه معرفی شده است. رزین پلی استر برای ساخت مجسمه های پلی استر به کار می رود. این مجسمه ها بر اساس فناوری قالب گیری ساخته می شوند و اغلب به صورت صنعتی و کارگاه های هنری وجود دارند. مجسمه های پلی استر هم طرفداران خاص خود را دارند، چرا که به راحتی میتوان آنها را رنگ آمیزی کرد و آثار زیباتری را به بازار ارائه نمود.