- نویسنده : امید حسینی
اصفهان، جاهای دیدنی زیادی دارد که می توان روز های زیادی را در این شهر سپری کرد و در هر جایی از اصفهان نشانی از جاذبه ای با خصوصیات عالی و جذاب پیدا کنید. حال از بین تمامی جاهای دیدنی، در حال حاضر به سراغ کاخ هشت بهشت اصفهان می رویم تا در یک بررسی کلی خصوصیات این بنای تاریخی را برای شما بگیم. عمارت هشتبهشت اصفهان را می توان جزء زیباترین بناهای شاهان صفویه دانست که قدمت چند صد ساله آن نشان از اصالت آن دارد. آشنایی با باغ هشت بهشت به مرور تاریخ نیاز داشته و شما را به حال و هوای ایران قدیم می برد. عمارت های مختلفی در کشور با نام هشت بهشت وجود دارد ولی هشت بهشت استان اصفهان از همه شناخته شده تر است. اگر می خواهید بدانید آدرس هشت بهشت اصفهان کجاست با ما همراه باشید. در مناسبت های مختلف موزه هایی از هنرهای دستی Arts and Crafts در این کاخ برای بازدید برگذار می گردد. کاخ هشت بهشت، مکانیست در دل شهر اصفهان که در بین پارکی بزرگ قرار دارد و تاریخ ساخت آن به زمان صفویان و به طور دقیق تر به سال 1080 هجری قمری اشاره می کند. کاخی که سبک معماری اصفهانی دارد و با اسم های عمارت هشت بهشت، و هشت در بهشت هم گفته می شود. برای آن که به ارزش این کاخ هشت بهشت پی ببرید می بایست به این موضوع آگاه باشید در زمان صفوی و منطقه چهار باغ اصفهان ، کاخ و کلاه فرنگی زیادی وجود دارد که از بین همه ی آن ها پس از گذشت قرن ها فقط این کاخ به جای مانده است؛ کاخی که سبک معماری به خصوص آن، گردشگران زیادی را غرق در حیرت و شگفتی کرده است تا جایی که به لقب جذاب ترین کاخ عالم را به آن داده بودند. سیاحانی که در دوران صفوی اجازه بازدید از این کاخ را پیدا کرده بودند آن را بهترین بنای جهان می دانستند و از آن را به عنوان بزرگ ترین کاخ های ممالک اروپایی می شناختند. کاخ هشت بهشت اصفهان ادرس بسیار مشخصی دارد این عمارت هم اکنون در مرکز شهر اصفهان واقع شده است.
ساختمان کاخ
قسمت مرکزی کاخ به شکل چهار صفه دست شده بود و ایوان آن رو به شمال می باشد. سقفی که بر فراز این بنای چهار صفه قرار دارد از مقرنسهای گچی با رنگ زیبای پوشیده شده است.
از این رو تزئیناتی از نقاشی و گچبری در اتاقهای طبقه اول در ۴ گوشه کشیده شده اند. در طبقه دوم عمارت هم مجموعهای از اتاقها، پنجرهها بر زیبایی آن اضافه کرده است. این طبقه به راهروها و اتاقهای زیادی تقسیم بندیشده اندکه هر یک شکل به خصوص خود را دارند. در بعضی از حوض آب و در برخی بخاریهای دیواری قرار داده شده اند. و اینه های زیادی بر روی دیوارها قرار داده شده است. هشت بهشت اصفهان ساعات بازدید مناسبی برای علاقه مندان در روزهای عادی دارد.
همه ی سقف های کاخ را هم موزاییکهای خیلی فوق العاده ای پوشیده است و دالانها خیلی زیبا و هماهنگی آنها را احاطه نموده اند. فرم و طرح کاخ ها در زمان صفویه به اندازه ای هنرمندانه بوده که باعث شد افرادی بسیار زیادی آن را تحسین کنند.
آن چه از اهمیت خاصی برخوردار است ارتباطیست که بین فضاها و بخش های گوناگون آن به وجود آمده است. این ارتباط سبب می شود تا عمارت هشت بهشت اصفهان در هنگام تنوع فضا از یکپارچگی و تزئینات خبره کننده ای برخوردار شود. گردشی در باغ هشت بهشت اصفهان بسیار دلنشین و آرامش بخش است.
کاخ هشت بهشت در زمان قاجار
از رخدادهایی که پس از زمان شاه سلیمان در عمارت هشت بهشت افتاد اطلاع زیادی وجود ندارد. برای این که بتوانیم دیگر به اتفاق مهمی که در تاریخ هشت بهشت برسیم می بایست صفحه های تاریخ را تا زمان قاجار و دوران سلطنت ناصرالدین شاه نگاه کنیم این است که زمانی ظل السلطان حاکم اصفهان بود. عمارت هشت بهشت اصفهان ادرس بسیار خوبی در مرکز شهر میان پارک سرسبز شهید رجایی دارد. قبلا موزه ایی در کاخ از هنرهای دستی اصفهان وجود داشت.
مشخصات معماری عمارت هشت بهشت
این کاخ به متراز ۳۰ متر طول و ۳۵/۲۶ متر عرض می باشد و از سطح باغ آن ۲ متر ارتفاع دارد و توسط 2 پلکان ۱۰ پلهای که اتصال داده شده به نماهای شرقی و غربی قصر می باشند قرار دارد. 2 ستون چوبی بلند بعد از آن ایوانی است که با ورودی هایی محیط مرکزی ارتباط پیدا خواهد کرد، طاق این سرسرا به 1 نورگیر گنبدی مانندی که 8 پنجره چوبی دارد خاتمه پیدا می کند، و در مرکز سرسرا حوضی 8 ضلعی وجود دارد که قطر آن سه متر می باشد ، درهای کناره های این سرسرا به اتاقهای 8 ضلعی راه پیدا می کند که برای پذیرائی از خانوم ها اختصاص داده شده است، ایوان اصلی به طرف شمال قصر راه دارد و 8 ضلعی می باشد که 2 ستون بلند از چوب سرواست که در مرکز آن حوضی به طول ۸۰/۲ و عرض ۳۰/۲ طراحی شده با فوره ای که در بین آن است.
تزئینات و معماری هشت بهشت
معماری هشت بهشت، به صورت اصفهانی و به شکل یک 8 ضلعی درست شده است. اتاق های زیاد و تو در تو و اشکال خیلی زیبای آن از شاخصه های این عمارت به خساب می آید. کاخ هشت بهشت همان طور که گفته شد قبلا در بین باغی بزرگ ساخته شده بود که در حال حاضر به صورت پارکی به وجود آمده است. بسیاری از گردشگران نمی دانند باغ و عمارت هشت بهشت کجای اصفهان است. ما در پایان مقاله آدرس دقیق این کاخ زیبای تاریخی را برای شما قرار داده ایم.
تجربه گردشگران خارجی از دیدن کاخ هشت بهشت
حال که جنبه های گوناگون کاخ هشت بهشت را با هم بررسی می کنیم، خوب است به بازدیدکنندگان خارجی هم نگاهی بکنیم تا زیادتر با دید آنها نسبت به کاخ هشت ستون آشنا شویم و تصمیم بهتری بگیریم. از این رو سری به سایت تریپ ادوایزر زدیم و آخرین کامنت های که بازدیدکنندگان خارجی گذاشته اند را بررسی کردیم، که بسیاری از آنها این عمارت زیبا و با شکوه را تحسین کردند.
طراحی خارجی بنا عمارت هشت بهشت
اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند رو به رو شدن با عمارت هشت بهشت است چند وجهی بودن آن و تالارهای زیادی که در بنا وجود دارند. کاخ هشت بهشت 2 متر بیشتر از سطح زمین طراحی و ساخته شده است و همچنین پله های آن به شکلی است که به توان از هر طرف کاخ به بخش های پایینی و بالایی آن رفت و آمد داشته باشیم. این بنا 4 نمای کلی دارد و در هر نمای آن 1 ایوان به چشم دیده می شود. ایوان اصلی بنا در سمت شمالی آن قرار دارد؛ ولی استخری که در حال حاضر در ضلع شرقی هشت بهشت می باشد باعث شده تا تبدیل به نمای اصلی شود.
طراحی داخلی کاخ هشت بهشت
بسته به اینکه از کدام قسمت وارد کاخ می شوید، بخش ها و نماهای گوناگونی از ساختمان در مقابل شما قرار دارد. کلیت بنا همان طور که گفته شده 8 ضلعی می باشد و بر 4 پایه که فرم 8 ضلعی دارند، قرار دارد. قسمت مرکزی عمارت به صورت 4 صفه طراحی شده است که ایوان آن رو به شمال قرار می گیرد. در بین این قسمت حوضی 8 ضلعی دیده می شود و 8 اتاق در 4 سمت آن در 2 طبقه، این بخش را گرفته است. سقفی که این قسمت را پوشانده است با مقرنس های گچی با رنگ زیبا و طرح جذابی و همین طور آینه کاری های ظریف در بین کارهای چوبی آراسته شده است. اتاق های بنا در طبقه اول در چهار گوشه عمارت قرار گرفته و با تزییناتی نقاشی پوشانده شده اند.
در طبقه دوم هم مجموعه ای از اتاق ها، طاق ها و پنجره های مشبک به چشم می خورد که بر تو در تو و پیچیده بودن بنا اضافه شده است. طبقه دوم توسط راهروها و اتاق های زیادی، به قسمت های گوناگون تقسیم بندی شده اند که هر یک اشکال به خصوصی دارند. در بعضی از آن ها حوض های آب و در بخش دیگر بخاری های دیواری دیده می شود. آینه کاری های زیاد دیوارهای این قسمت را پوشیده است و سقف هایشان نیز با موزاییک کاری آراسته شده است. در هر یک از این قسمت درها و پنجره هایی وجود دارد که با چوب هایی خاتم کاری شده دیده می شوند که هنر به کار گرفته شده در طراحی کاخ هشت بهشت را به اندازه اعلا رسانده است. در آخر هم دالان ها خیلی زیبایی اتاق های کاخ را گرفته است و قشنگی ساختمان را بیشتر کرده است.
کاخ چهلستون قزوین و کاخ هشت بهشت اصفهان چه تفاوتی دارند
می گویند که در بین ساختمان های تاریخی ایرانی معماری کاخ هشت بهشت اصفهان به کاخ چهلستون قزوین تفاوت زیادی وجود ندارد. طرح معماری کاخ هشت بهشت مثل کاخ سلطنتی قزوین می باشد و تنها راهروها ندارند که کنار بنای کاخ چهلستون را احاطه کرده اند. هشت بهشت مانند کاخ چهلستون پلانی برون گرا و 8 گوشه دارد که اتاق های داخلی آن نا متقارن است؛ ولی در نمای خارجی متقارن به چشم متقارن دیده می شوند . هر 2 بنا در کرکز باغی ساخته شده که در معماری ایرانی به این شکل عمارت ها کوشک می گویند.
آدرس کاخ هشت بهشت اصفهان : استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان باغ گلدسته، پارک شهید رجایی، کاخ هشت بهشت
تلفن : 031-۳۲۲۲۵۹۵۸
هزینه ورودی : 2,500 تومان
ساعت دسترسی : 09:00 صبح تا 18:00